Turgutlu Tanıtım ve Haber Sitesi

DOMATES HASAT ŞENLİĞİ

DOMATES HASAT ŞENLİĞİ
16 Ekim 2014 - 17:18 'de eklendi ve kez görüntülendi.

DOMA161014

Salihli`ye bağlı Hasalan Mahallesi ile Afyon`un Sandıklı İlçesi olmak üzere iki ayrı bölgede 252 dönüm serada topraksız tarım teknolojileri kullanarak üretim yapan tesisin düzenlemiş olduğu hasat şenliğine; Valisi Erdoğan Bektaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yavuz Yavuz, Salihli İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Taşcı, İlçe Müftüsü Nurullah Sadıç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, İlçe Tarım Müdürü Rıza Gülmez, Bostan Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Küçükali, Avrasya Grubu Genel Müdürü Haluk Tan, Avrasya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Erdoğan, Bostan Tarım Genel Müdürü Savaş Mete, Metro Holding İletişim Direktörü Necmi Hatipoğlu ile diğer yöneticilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “İlimizde bu tür yatırımları tarımsal açıdan gelişmişliğin bir işareti olarak görüyoruz. Bu gelişmişlik ilimize ve ülkemize değer katmaktadır. Bu yatırımlar Türkiye’nin tarımda hangi aşamaya ulaştığının da birer kanıtıdır. Ülkemiz tarımsal hasıla olarak Dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa’da ise 4. sıradan 1 sıraya yükselmiştir. Salihli tarımsal açıdan Manisa ile birlikte Türkiye’nin sayılı yerleşim yerlerinden birisi. İlimizin ihracat potansiyeline baktığımızda ise tarımsal ürünlerimizin düzenli bir grafik çizdiğini görüyoruz. Tarımsal ürünlerdeki ihracatımız her geçen gün artıyor. İlimiz tarımsal ürün üretimindeki potansiyeli, kalitesi ve gıda güvenilirliği ile başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekiyor” dedi.

Ülkemizin tarımda dünya ülkeleri arasında çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Çebi, “Tarımda, tüm dünya ülkeleri içinde çok önemli bir yerimiz var. Türkiye, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne gibi ürünlerde birinciliğini korumaktadır. İlimiz ise kurutmalık üzüm, sofralık üzüm, tütün ve hindi üretiminde ülke birincisi, kiraz ve ceviz üretiminde ülke ikincisi, zeytin, yumurta ve tavuk eti üretiminde ise ülke üçüncüsü konumundadır” dedi

Türkiye’nin domateste dünya devleriyle yarıştığını da belirten Çebi, “Ülkemiz domates üretimiyle Çin, ABD ve Hindistan’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki domates üretiminin %7’lik kısmı İlimizde üretilmektedir. İlimizde geçen yıl itibariyle yaklaşık olarak 900 bin ton domates üretilmiş olup, 12 bin tonu ihraç edilmiştir” dedi.

Manisa’da artık dünya ölçeğinde işler yapılabileceğini belirten Vali Bektaş, “Biz artık Manisa’da Türkiye ölçeğinde işler yapmakla övünmemeliyiz. Dünya ölçeğinde işler yapabilirsek o zaman övünme hakkına sahibiz” dedi.

Şenliği düzenleyen jeotermal ısıtmalı seracılık sistemi ile domates üretimi yapan Bostan Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Küçükali ise tarımın vazgeçilmez bir sektör olduğunu, Türkiye’de çalışan her 4 kişiden 1’inin tarım sektöründe olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarımda dünyada çok önemli bir konumunun bulunduğunu ifade eden Küçükali, domates üretiminde 4. sırada olduğunu ifade etti.

Program sonunda protokol üyelerine plaket takdim edilerek sonrasında üretim seraları gezildi. Üretim seralarında ilk hasadı Vali Bektaş yaptı.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER