09 Haziran 2016 - 10:34 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, “Ramazan öncesi düzenli spor yapanlar Ramazan boyunca da hafif egzersizlerle de spora devam etmelidir. Bu dönemde spor yapmayı bırakanların, genel fizik düzeyinde yüzde 30 ile 40’a varan kayıplar yaşanabilmektedir” dedi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve spor ile ilgili tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyen Dr. Savaş Duman, “ Birliğimizin bütünlüğümüzün ve kardeşliğimizin bozulmamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında aşırı sıcaklara maruz kalınması, günlerin uzun olması, vücudumuzun daha fazla su kaybına uğramasına neden olmaktadır. Sağlıklı yaşam için spor yapanlar, iftarı takip eden 1-1,5 saat sonrasında yapılacak yürüyüşler veya 30dk lık yüzme seansı egzersiz olarak tercih edebilirler. Çünkü iftar sonrası kan şekerinin yükselmesi kilo almanıza neden olacaktır. Kilo almamak için kan şekerini dengeleyecek hafif egzersizler tercih edilmelidir. Ramazan ayı süresince, yapılacak egzersizler temposu düşük, süresi kısıtlanmış ve aralıklı şekilde olmalıdır. Şayet salon sporları tercih ediliyorsa fazla enerji sarf edilmeyecek hafif kilolarla kısa süreli aktiviteler seçilmeli, salon sporu yapmayanlar için ise hafif tempolu açık hava yürüyüşleri uygun olabilmektedir. Tüm egzersizler 30 ila 45 dakika arasında yapılmalıdır. Sahur, mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmayı yavaşlatır hem de uzun süre aç kalınacağından kan şekerinin düşmesine sebep olabilmektedir. Sahurda protein ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Ramazan öncesi düzenli spor yapanlar ramazan boyunca da hafif egzersizlerle spora devam etmelidir. Bu dönemde spor yapmayı bırakanların, genel fizik düzeyinde yüzde 30 ile 40’a varan kayıplar yaşanabilmektedir” diye konuştu.
İftardan sonra bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Savaş Duman, “Gün içinde susuz kalınacağı için sıvı ihtiyacı çok iyi karşılamalıdır. Özellikle su tüketimi önemlidir. Suyu ortalama 2- 2,5 litre içmeye ve bununla birlikte enerji verebilecek, faydalı olacak sıvılarla da sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Özellikle mineral kaybını önlemek için iftardan sonra bir tane sade maden suyu içilmelidir. Yeraltı maden suyu kaynaklarının zenginliği bağlamında oldukça yüksek bir orana sahip olan ülkemizde maden suyu içme oranının düşük olması düşündürücüdür. Ülkemizde sadece yemeklerden sonra içilen maden suyu aslında gün içinde kaybettiğimiz mineral kaybını gidermek adına her zaman içilmesi bilhassa egzersiz esnasında ve sonrasında tüketilmesi gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Her zaman söylediğimiz gibi, belirli aralıklarla hekimlerimiz tarafından sağlık kontrolü yaptırmak, sağlıklı spor için önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.