21 Kasım 2014 - 17:53 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Manisa’nın ihracattaki son durumunun görüşüldüğü ve sorunların masaya yatırılarak çözüm önerilerinin detaylı olarak tartışıldığı ortak akıl toplantısı Alaşehir’de yapıldı.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın önderliğinde yapılan toplantıya Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Sarıgöl Kaymakamı Çetin Kılınç, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, kamu kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda ihracatçı katıldı.
İhracatçıların dile getirdiği tüm hususları detaylı olarak değerlendiren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, birtakım eksikliklerin olabileceğini fakat en kısa sürede bu eksiklikler üzerinde gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
Bölgedeki sektör temsilcilerinin hemen hemen hepsinin toplantıya iştirak ettiğini, bu durumun da sonuç odaklı çalışma konusunda olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Vali Bektaş, “Öncelikle dikkat etmemiz gereken en önemli nokta Alaşehir Ovası kaybedilmemesi gereken en önemli tarımsal alanlarımızdandır. Bu bölgede yetiştirilen sultani üzüm dünyada tek. Bu konuda en önemli amacımız, yetiştirdiğimiz ürüne sahip çıkma ve kalıntısız ürün yetiştirmek olmalıdır. Bunun yanında ürün çeşitliliğine de önem vermeliyiz. Alaşehir Ovası tarımsal potansiyel açısından çok bereketli. Doğal koşulların imkan sağlaması ve üreticilerin de bu durumu avantaja çevirerek üretim yapması, ilçenin dolayısıyla ilin kalkınmasına olanak sağlıyor. Çiftçinin kaliteli ürün üretmesi, pazarlama sorununu da ortadan kaldırmış oluyor” dedi.
Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmekle yükümlü olduğunu da vurgulayan Vali Bektaş, “Burada önce üretici kalıntısız ürün yetiştirecek, ardından ihracatçı satacağı ürünün kalitesini düşürmeden pazarlama imkanı sağlayacak. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görev her ne ise yapacağız” dedi.
Toplantıda konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Bugün burada toplanmamızdaki amaç karşılıklı olarak görüşüp, çözüm önerilerini ele almaktır. Genel olarak yaşadığımız sorunlardan bir tanesi de kalıntı konusundaki bilgi kirliliği. Bu konuda İl ve İlçe Müdürlükleri olarak gerekli eğitim faaliyetlerine devam ediyoruz. Açmış olduğumuz çiftçi tarla okulları ile her türlü konuda çiftçilerimiz bilinçlendiriliyor. Uygulamakta olduğumuz biyoteknik mücadele, uzaktan algılama ve erken uyarı sistemleri ile çiftçilerimiz bilgi kirliliğinden kurtuluyor” dedi.
Manisa’da 25 bin ailenin geçimini bağcılıkla sağladığını söyleyen Çebi, “Bu ilimiz ekonomisi açısından çok ciddi bir rakam. Fakat ürünün üretilmesinden sonraki depolama kısmında bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Bakanlığımız bu konuda soğuk hava depolarını teşvik kapsamında değerlendirip yüzde 50 oranında hibe desteği sunuyor” dedi.
Manisa’nın bugün itibariyle sofralık üzümdeki ihracatının 235 bin 600 tona ulaştığı belirten Çebi, “İl genelinde ihracat potansiyelimiz her geçen gün artmaktadır. Fakat bunun yanında ürün çeşitliliğine de önem vermemiz gerekmektedir. Alternatif ürün yetiştirmek, hem üretim hem de ihracat konusunda riski dağıtmak anlamına gelir. Bu konuda organize sera bölgelerinin kurulması önemli sonuçlar doğuracaktır. İl ve İlçe Müdürlükleri olarak ürün çeşitliliği konusunda çiftçilerimize gerekli her türlü desteği sağlıyoruz” dedi
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.